Ugrás a tartalomhoz

„7 szokással az Életrevaló Szentendréért”

A szentendrei iskolákban és óvodákban is elindult a „7 szokás” elnevezésű képzés az Életrevaló intézmény fejlesztési program részeként. Az „Életrevaló” program célja a pedagógusok és diákok életvezetési és 21. századi munkavállalói kompetenciáinak fejlesztésén túl egy maradandó kultúraváltás lebonyolítása is, amelyben a nevelőtestület elsajátítja, hogyan tudja stabil alapokra helyezve elindítani és fenntartani a szervezet folyamatos fejlesztését.

Magyarországon először a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola vezette be a teljes intézmény szintjén az Életrevaló programot. Négy évvel a bevezetés után egy szakdolgozati kutatás azt vizsgálta, milyen eredményeket tudnak megfogalmazni az iskola pedagógusai. Egy évvel később a Kiváló Nevelési Kultúráért Alapítvány, melynek egyik alapítója prof. dr. Bagdy Emőke, újabb kutatás keretében azt vizsgálta, hogy a bevezetést megelőző és követő 5-5 év statisztikai adatai alátámasztják-e a pedagógusok pozitív véleményét. Az eredmények itt is rendkívül meggyőzőek voltak.
A „7 szokással az Életrevaló Szentendréért” nemzetközi szinten is egyedülálló a program, hiszen eredetileg egy-egy oktatási intézmény vesz részt az Életrevaló intézményfejlesztési programban. Városunkban azonban az összes tanintézményből igyekeztek a programgazdák legalább 2-3 pedagógust bevonni, hogy tapasztalatot szerezhessenek a 7 szokás mentálhigiénés program osztálytermi-óvodai alkalmazásában. A program által segítséget kapnak önmaguk és diákjaik önszervezési és együttműködési készségeinek korszerű, hatékony fejlesztéséhez. A most elindult kísérleti kör megközelítőleg 2000 szentendrei gyermekhez fogja eljuttatni a 7 szokás tudást.
Szentendrén 37 pedagógus részvételével indult el a program 12 intézményből, valamint részt vesz a programban a Váci Tankerületi Központ két munkatársa.
A programban először egy 3 napos képzést kapnak a pedagógusok, majd azt tanulják meg a következő két év során, hogy ki, miként tudja ezt a tudást a tantárgyaiba, a tanmenetébe beépíteni. Cél az is, hogy kísérleti program eredményeként egy olyan iskolákon-óvodákon átívelő városi szakmai közösség jöjjön létre létre, amelyik folyamatosan megosztja innovációit, így a fejlődésük hatványozott mértékben valósul meg. A résztvevők jó gyakorlataiból létrejön egy szakmai tudástár, amelyből a város többi, később csatlakozni kívánó pedagógusa is meríthet. A helyi közösség jövője szempontjából is meghatározó lesz, hogy a felnövekvő generáció milyen paradigmákkal, attitűdökkel és készségekkel rendelkezik, mennyire képes önmagát felelősséggel irányítani, illetve másokkal együttműködni.
A program fő támogatói a Szentendrei Önkormányzat, a Váci Tankerület, a Váci Szakképzési Centrum, valamint szentendrei magán támogatók (fél millió forint értékben).
A programról bővebben olvashat Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása című könyvéből. A kötet a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg.

 

 

További cikkeink a témában