Ugrás a tartalomhoz

5 éven belül új HÉV-kocsikkal közlekedhetünk

2025-ig megújul és bővül a HÉV-hálózat, és 54 új szerelvény érkezik – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkára.

Az egyterű, klimatizált HÉV-szerelvények közbeszerzési eljárása október elején jelenhet meg. Szentendre és környéke számára további jó hír, hogy a tervek szerint minden vonalon 10-20 perccel csökkenni fog a menetidő.

A fejlesztés keretében a csepeli és a ráckevei HÉV-et a föld alatt meghosszabbítják a Kálvin térig, hogy összekapcsolódhasson a hármas és a négyes metróval. A mélyvezetésű szakasz a Soroksári út alá kerül, a HÉV ezért nem fogja többé elvágni a Dunától a Nemzeti Színházat, a Művészetek Palotáját, és a környező városrészeket. A hosszútávú cél az északi és déli HÉV-vonalak összekötése egy Duna alatti alagúttal, ez lesz az ötös metró – tette hozzá az államtitkár. A HÉV-pályákkal és a megállókkal együtt az irányítási és az utastájékoztatási rendszer is megújul, valamint kapcsolódási pontok létesülnek a vasúti közlekedéssel 2027-ig.

A kiviteli tervek 2023-ra várhatóak, majd uniós eljárás keretében választják ki a kivitelezőket. A becslések szerint 40 százalékos forgalombővüléssel jár majd a megújított közlekedés, és ezzel párhuzamosan az autós közlekedés csökkenni fog. Vitézy Dávid, a BFK Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója közölte, hogy az ingázók érdekében új átszállási lehetőségek jönnek létre, a HÉV-pályákon pedig elővárosi vonatok is közlekedhetnek, így az új hálózat a tervek szerint délen Kunszenmiklós-Tass, északon Esztergom állomásig viheti az utasokat.

Bár korábban szó volt róla, hogy felújítják a HÉV-eket, végül mindössze 3 vagon készült el 2015-ben, ami azért baj, mert az egykori NDK-s gyármányú vagonok 30-40 évesek, de akad 50 pluszos is köztük. Az első szerelvények az NDK megalakulásának 20 éves évfordulójára érkeztek meg, és azóta is szolgálatban vannak.

Forrás: MTI

További cikkeink a témában