Ugrás a tartalomhoz

4 szobrász – 4 szobor – 85 leütés

Zenés performanszt rendez a Szentendrei Lakástárlat szeptember 29-én, vasárnap, 17:30–19:00 között, a Szentendrei Jazz- és Bornapok keretén belül a Barcsay Udvarban (Dumtsa Jenő utca 10.).  Tánc, zene, somlói bor és szobrászművészet találkozása a különleges esten, Csikszentmihályi Róbert, Farkas Ádám, Szabó Tamás és Szabó Menyhért műveivel.

A Barcsay Udvar „amfiteátrumában” kiállított életnagyságú szobrok alkotóival, Csikszentmihályi Róbert Kossuth-díjas, Farkas Ádám Kossuth-díjas, Szabó Tamás Munkácsy-díjas és Szabó Menyhért szobrászművésszel Szikra Renáta művészettörténész beszélget.
A szobrok által ihletett táncelőadás megálmodója Zambrzycki Ádám koreográfus, táncművész és Dóró Zsolt festőművész, zeneszerző, aki most élőben játszik. Őt kérdeztük, mit is jelent a címben a 85 leütés:
„Zenében az ütés, azaz Bpm (beats per minute), az egy perc alatt elhangzó leütések száma egy adott műben. Az emberek pulzusát hasonlóképpen mérjük, ütés/perc. Az 50-120/perces pulzust tekintjük normálisnak. Ha a két érték összegét megfelezzük, pontosan 85-öt kapunk. Ezen a ponton mutatkozik meg a dolgok emberi vonatkozása, az erre az alkalomra íródott zenével és tánccal is reflektálunk a kiállításon megjelenő életnagyságú emberi/figurális szobrokra. Mivel a 85 leütés a zen stádiumnál egy hangyányit fokozottabb magatartásra utal, és a szobrok nyugalmi állapota adott, így nem volt kérdés, hogy ezzel a tempóval  serkentve, de mégis optimális pulzusszámon tartsuk a lelkes érdeklődőket a kiállítás ideje alatt.”

A rendhagyó estre a belépő: 1.500 Ft/fő, mely a welcome drinket – egy pohár somlói bort – is tartalmazza. A programot Szentendre Város Önkormányzata, valamint a Szép Heléna Pince Somlószőlős támogatja.

Esemény itt

Farkas Ádám: Fényfogó, 2008 bronz, nyírfa 155x62x65

Szabó Tamás: Lyukas fej

Csikszentmihályi Róbert: Kőbárka, 2015, mészkő, 35x95x45

Szabó Menyhért: Who you are I. 2018. gumi, 132x113X85

További cikkeink a témában