Ugrás a tartalomhoz

1+1 program

Húsz éve működik Szentendrén az úgynevezett 1+1 program, amelynek keretében az önkormányzat és a lakók közösen, fele-fele arányban finanszírozzák az út- és járdafelújításokat. Korábban víz, gáz és elektromos bekötések is létesültek így, ma már azonban a közművek nem kerülhetők meg. A program népszerű a lakosok körében, mert lehetővé teszi számukra, hogy aktívan részt vegyenek lakókörnyezetük fejlesztésében. 

Az önkormányzat 2023-ban is meghirdette a programot 30 millió forintos kerettel. A cél továbbra is a város, a lakók és vállalkozások szempontjából is fontos út- és járdafelújítások támogatása. Legutóbb a Virág utca felső szakasza újult meg a közel 3 millió forint önkormányzati támogatásból, előtte a Csóka utca és az Alkony köz közötti szakasz kapott új burkolatot, összesen 18,8 millió forintból. Az ünnepélyes átadó jó hangulatú utcapiknikkel zárult, a lakók borral és frissen sült pogácsával készültek, a választókerület képviselője és az önkormányzat pezsgős koccintásra invitálta a résztvevőket.

Az önkormányzat 2021. októberében még vonzóbbá tette a programot azzal, hogy módosította a helyi adórendeletet. Eszerint az építmény- és üdülőadóból levonható a lakossági hozzájárulás 50%-a azokban az esetekben is, amikor az önkormányzat is támogatja a beruházást. Ez lényegében azt jelenti, hogy a felújítások háromnegyedét az önkormányzat, s csak egynegyedét állják a lakók. Az intézkedéssel az volt a cél, hogy még többen éljenek a lehetőséggel, és tegyenek közösen Szentendréért.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Bellai László

További cikkeink a témában