Ugrás a tartalomhoz

10 éves a Pilisi Tekerő!

Szeptember 8-án rendezik az idei évben jubiláló népszerű térségi kerékpáros eseményt, a Pilisi Tekerő Kerékpáros Kalandtúrát. A X. Pilisi Tekerő 2018-ban, a Családok Évében négy különböző túrahosszal várja a kerékpárosokat. Idén először a rendezvény bekerült a Magyar Kerékpáros Szövetség hivatalos versenynaptárába is, hiszen komoly versenyzők is szívesen vettek részt a tavaly először meghirdetett Profi100 versenyen.

A Pilisi Tekerőt 2009 óta kezdetben a Dunakanyar-Pilis Kistérség, majd Szentendre városának szervezésében, a térség településeinek együttműködésében rendezik meg. Az egyre nagyobb számú résztvevővel zajló kerékpáros túrán 3 olyan táv közül választhatnak a kerekezők, ahol az egyes településeken, a különböző állomásokon ügyességi versenyek várják a résztvevőket. Emellett immár része a programnak a 100 kilométeres távot és 2000 méter szintkülönbséget tartalmazó Profi100 teljesítménytúra is.

A kistérségi együttműködés jegyében 2008-ban fogtak össze a térség települései egy közös sportrendezvény érdekében, melynek ötletgazdája Stiglmayer Gábor volt. Az első évben Dunakanyar Aquavity névvel a Dunán szerveztek több települést érintő evezős programot különböző sportállomásokkal. A térségi összefogás keretében, a második évben a Pilisbe terveztek kerékpáros programot, hogy a környék hegyvidéki települései is bekapcsolódhassanak a rendezvénybe. Az első Pilisi Tekerő olyan nagy sikert aratott, hogy azóta is megmaradt a Dunakanyar településeinek állandó programjaként.

A nagyszabású kerékpáros sportfesztivál első eseményein a Pilisi hegységben versenyeztek a kerékpáros csapatok, különböző állomásokat érintve. Az állomásokon változatos sport és ügyességi feladatokon való részvételért pecsétet gyűjtöttek az induló tekerők. A résztvevők a szentendrei Lázár cár térre érkeztek, az akkor még három különböző útvonalról. A 35 km-es Kalandos tekerő Pilisszentlászlóról indult Pilisszentkereszt, Csobánka, Pomáz érintésével, s a cél Szentendre volt. A Kalandos – forrásérintő túra ugyanezen az útvonalon, de az állomások között lévő forrásokat érintve haladt. A bringásoknak meg kellett keresniük a környék nyolc forrását: Kárpát, Szilágyi Bernát, Király-kút, Klastrom, Cser, Szent-kút, Szentendrei és Püspökmajor. A forrásoknál elhelyezett színes forráskövet telefonnal kellett lefényképeznie a csapatnak, és a végállomáson a 8 képért jutalmul különdíj sorsolásban részesültek. A 16 km-es Családi tekerő szintén Pilisszentlászlóról indult a Paprét, Sztaravoda-forrás, Szentendrei Skanzen, Szentendre – Lázár cár tér útvonalon.

Az évek során a Pilisi Tekerő útvonalai, állomásai az igényekhez igazítva sokat formálódtak, a rajt és a cél előbb a Czóbel parkba, majd az elmúlt években a Postás strandra került át. A túrák négy távon indulnak: 10 és 30 km-es családi, 45 km-es kalandos kategóriában és 70 km-es extrém távon, amit tavaly óta a 100 km-es Profi táv váltott fel. Az állomásokon egyre izgalmasabb, változatosabb feladványok, játékok várják a tekerőket.

A verseny célkitűzése, hogy a Dunakanyari és Pilisi térség természeti adottságaira és kulturális értékeire felhívja a figyelmet, népszerűsítse a kerékpáros sportágat, bevonja a különböző korosztályokat a programokba – nagyszerűen sikerült. Tavaly már több mint 1000 induló vágott neki a Tekerő túráinak, a legkisebbektől az idősebbekig. A szervezők a hangsúlyt is kissé más irányba helyezték: a verseny-jellegnél fontosabb a közös együttlét a túrákon, a jó hangulatú, vidám, sportos program. Természetesen a versenyszellem is megmaradt, különösen a tavaly bevezetett Profi100 távon, ahol a legbátrabbak mutathatják meg kitartásukat a több mint 100 km-es, 2000 m szintemelkedéssel nehezített túraútvonalon.

A Pilisi Tekerő támogatói a kezdetektől a kistérség települései: Budakalász, Csobánka, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu és Visegrád. A verseny szponzorai szintén a kezdetektől a Neuzer és a Visegrádi Ásványvíz.

X. Pilisi Tekerő kerékpáros kalandtúra

Szeretettel várnak mindenkit a szervezők!

 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.