Ugrás a tartalomhoz

10 dolog, amiért könyvtárba járni menő

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. A világnap alapvetően a könyvtárak és a benne tevékenykedő könyvtárosok fontosságára hívja fel az olvasók figyelmét. Én nagyon szeretem a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárat, és gyerekként titkos álmom az volt, hogy könyvtáros legyek, mert azt gondoltam, ők csak ülnek a könyvtárban, és egész nap olvashatnak. Végül nem ezt a szakmát választottam, és ma már azt is tudom, hogy ők sem csak ülnek és olvasnak egész nap.  De miért is jó könyvtárba járni? Íme 10 ok!

 1. Olvasni nagyon jó dolog. Világlátást ad, de tanulhatunk is a könyvekből, szórakozhatunk általuk, és nehéz helyzetekben megnyugvást is adhatnak.
 2. Manapság nagyon drágák a könyvek. Az éves könyvtári belépő áráért rengeteget tudunk elolvasni, olyanokat is, amiket nem feltétlenül vennénk meg.
 3. A könyvtárban azok a könyvek is megvannak, amelyek már nem kaphatóak.
 4. A könyvtárosok mindent (is) tudnak. És mindig kedvesen segítenek, legyen szó a legfurcsább témákról.
 5. A könyvtárban nemcsak könyveket lehet olvasni, hanem újságokat is. A legjobb program a szombati piac után beülni olvasgatni egy kicsit.
 6. Ha egy könyvet nem tartanak, átkérik egy másik könyvtárból, nekünk meg csak be kell érte ugrani. Hát mi ez, ha nem a legnagyobb menőség?
 7. Vannak idegennyelvű könyvek. Nem kell külföldről rendelni, a postást várni, hanem elég leballagni a könyvtárba.
 8. A könyvtár már rég nemcsak a csendes olvasás helyszíne, hanem sok programot is tartanak, felolvasóestektől a gyerekrendezvényekig. Ki hagyná ki, ha helybe jön a kedvenc írója?
 9. Nem csak könyveket, mindenféle hanganyagot is lehet kölcsönözni, a kedvenc klasszikustól a hip-hop-ig.
 10. A könyvtárosok egyáltalán nem olyanok, mint ahogy a sztereotípiák szólnak. A gyöngyösiek megmutatták, hogy mi az igazi coolság faktor.
 11. Ami valójában plusz egy: a könyvtárnak van saját macskája, aki ha olyan kedve van, köszönti a látogatókat.

Címlapkép: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Szentendre FB oldala

-zzs-

További cikkeink a témában