Ugrás a tartalomhoz

Szentendrén a házak drágábbak, a lakások pedig olcsóbbak lettek

A 2020-as év a türelem, kitartás és változások éve volt. A járvány az életünk minden egyes szegmensére hatással volt és van a mai napig is. Az ingatlannet.hu elemzése alapján megtudhatjuk, miként befolyásolta 2020-ban Szentendre ingatlanpiacát a pandémiás időszak, és arra is kitér, hogy 2021-ben hogyan fognak alakulni az árak.

Így változott a szentendrei lakóingatlanok átlagára 2020-ban:

Szentendrén a használt családi házak a tavalyi évet 550 ezer Ft/m²-es kínálati átlagárral indították. Ezután a koronavírus első hullámának megjelenésével mérsékelten esni kezdtek az eladásra kínált házak átlagárai. Csak a nyár közepétől fordult a kocka, ennek az emelkedésnek azonban a második hullám nem vetett véget, így az év utolsó hónapjában közel 600 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek a kínálatba a Szentendrén eladásra szánt házak.

A családi házakkal szemben a téglalakások hozták a szakemberek jóslatait, mivel az év végére nem drágábbak, hanem olcsóbbak lettek. A lakások téglaépítéses típusainál a koronavírus első hullámától fogva árcsökkenés volt jelen. Pontosabban, a Szentendrén kapható téglalakások az év elején 690 ezer Ft/m²-es kínálati átlagárról indultak, majd a harmadik negyedévre 650 ezer Ft/m²-re csökkentek.

 

Egy szentendrei ingatlannal nagyon jól járhatsz!

Van, hogy ugyanaz az ingatlan kilométerekkel arrébb sokkal kevesebbet ér. Így van ez Szentendrével is. Szomszédaink jóval alacsonyabb ingatlanpiaci árakat tudtak felmutatni 2020 decemberében, mint városunk.

Vegyünk például egy 100 m² alapterületű házat. A példában vett ingatlant Szentendrén – a decemberi átlagos négyzetméter árak alapján – 60 millió forintért hirdették eladásra a tulajdonosok. Egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező ház Gödön és Dunakeszin már 54-55 millió forintot ért. Szentendre szomszédos települései közül alacsony négyzetméter árral jellemezhető Leányfalu és Pomáz ingatlanpiaca is volt, ahol átlagosan 42-43 millió forint volt egy 100 m²-es ház kínálati ára. Budakalászon pedig „csak” 40 millió forint volt a példában vett ingatlan kínálati átlagára.

Tehát ha az eladói oldalon állunk, akkor járunk jól, ha Szentendrén van saját tulajdonú ingatlanunk, hiszen a környéket nézve itt a legmagasabbak az átlagos négyzetméter árak, itt kaphatjuk a legtöbb pénzt.

 

A 2021-es szakértői jóslatok

Az ingatlanpiac fellendítésének érdekében az előző év második felében a hazai kormány több rendeletet is hozott az otthonteremtési program keretén belül, melyek aztán január elsejével léptek hatályba. Többek között 27 százalék helyett 5 százalék áfát kell fizetni az új építésű ingatlanok vásárlásakor, a csokkal vásárolt új építésű vagy használt ingatlanok esetében nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, visszaigényelhető az áfa az új építésű csokos ingatlan után, 3 millió forint erejéig pedig lakásfelújítási támogatás is igénybe vehető. 

Egyes szakértők úgy vélik, hogy az otthonteremtési program hatására a járványt követően a hazai ingatlanpiacon ismét nagyobb számban fognak megjelenni befektetők, mindemellett meg fog növekedni a külföldi és hitellel vásárlók száma is. Abban pedig az összes szakértő egyetért, hogy 2021-ben igazán nagy változásoknak csak a korlátozások feloldása utána és a turizmus helyreállításával lehetünk majd tanúi. Sajnos a jelenlegi bizonytalanságok miatt korántsem biztos, hogy ez még az idén bekövetkezik.

 

Forrás: Ingatlannet.hu

Fotó: Pexels.com

További cikkeink a témában