Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Vajda Lajos Szentendréje | Rendhagyó megnyító című eseményhez

Vajda Lajos Szentendréje | Rendhagyó megnyító

Időpont: 2023. 11. 11. 16:00 - 2023. 11. 11. 17:00

Helyszín: Vajda Múzeum

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Vajda Szentendréje. Szabó Noémi művészettörténész, a kiállítás kurátorának tárlatvezetése a megújult kiállításon.
Vajda Lajos Szentendréje – Vajda motívumvilágának nyomába
A kiállítás 2023. november 12-től 2024. szeptember 8-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.
Vajda Lajos (1908–1941), a 20. századi magyar avantgárd/modern képzőművészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől. A város jellegzetes motívumai, építészeti és természeti öröksége, rejtett kincsei és különleges atmoszférája megtermékenyítően hatott Vajda progresszív művészeti szemléletére. A Vajda Szentendréje című kiállítás, az elmúlt évek kutatásainak eredményeit is bemutatva, a művész egy-egy alkotását kapcsolja össze Szentendre ikonikus részleteivel, a művészi motívumokat az eredeti ősforrásokkal, az életművön keresztül felvillantva Szentendre városának helytörténeti vonatkozásait, gazdag és megőrzésre méltó múltját, valamint 21. századi jelenét.
Vajda Lajos viszonya Szentendre városképéhez, a település sajátos hangulatához, a helyi hagyományhoz és a különböző motívumokhoz folyamatosan változott – az útkeresés korai éveiben főleg a város „nagy látványai” foglalkoztatták a művészt, majd egyre közelebbről, a részletekre fókuszálva vizsgálta a település épített örökségét: a temetőket, a Szamárhegy utcáinak apró részleteit, gyorsan elmúló népi emlékeket. 1938-tól soha többé nem jelent meg a város egyetlen fragmentuma sem művein. Vajda életműve híven tükrözi a tradícióból táplálkozó progresszió útjait, a múlt avantgárd szemléletű megújításának lehetőségét. Vajda szentendrei motívumait a körülötte dolgozó művésztársak kontextusában is vizsgáljuk, elsősorban Korniss Dezső és Bálint Endre alkotásain keresztül.
A motívumok megtermékenyítő hatását és vándorlását egy kiemelt példán keresztül mutatja be az utolsó terem, ahol Vajda művészetének egyik alapvető jelképét, az ikon- és pléhkrisztusból kialakult bábufigura eredetét, majd az 1968 és 1975 közötti időszakban a szentendrei művészek körében történő továbbélését és formai-tartalmi módosulásait tárjuk fel.
Szabó Noémi, művészettörténész, a kiállítás kurátora
Kiállító művészek:
VAJDA LAJOS
Aknay János
Balogh László
Barcsay Jenő
Bálint Endre
Deim Pál
Korniss Dezső
Matyófalvi Gábor
ef Zámbó István
A program regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu.
* * *
Kapcsolódó programok:
11/19 vasárnap 10:00
Családi nap | Szentendrei motívumkereső
12/16 szombat 13:00
Advent a múzeumban | Vendégségben Szentendrén
01/19 péntek 16:00
Novotny Tihamér művészettörténész tárlatvezetése.
* * *
Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.