Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Szotyori Nagy Gábor orgonakoncertje című eseményhez

Szotyori Nagy Gábor orgonakoncertje

Időpont: 2023. 09. 10. 18:30 - 2023. 09. 10. 19:30

Helyszín: Szentendrei Református Egyházközség

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Szotyori Nagy Gábor generációjának egyik legfoglalkoztatottabb orgonaművésze, számos nemzetközi verseny helyezettje, díjazottja.
Orgonatanulmányait Koloss István orgonaművész-zeneszerzőnél kezdte, majd a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában Deák László orgonaművész irányításával folytatta.
Orgonaművész-tanári diplomát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerzett. Tanárai: dr. Karasszon Dezső, dr. Jakab Hedvig és dr. Kovács Szilárd voltak. Zongoratanári diplomáját a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében szerezte, Vitályos Balázs irányításával.
Gyermekkora óta végez egyházzenei-orgonista munkát. 2010 és 2018 között a Budapest Belvárosi Főplébánia templom orgonaművésze volt.
Jelenleg a budapesti Szent István Bazilika orgonaművésze.
Rendszeres koncerttevékenységet folytat, évi 40-50 koncerten szerepel szólistaként, kamaraművészként Magyarországon és külföldön egyaránt.
Külföldi szerepléseinek helyszínei voltak: Ausztria, Németország, Franciaország, Olaszország, Svájc, Lettország, Dánia, Oroszország, Skócia, Spanyolország Lengyelország, Erdély (Románia) és Kína.
Repertoárján a kora barokk szerzőktől a kortárs zenéig szinte minden fontosabb mű megtalálható, de előadóművészeti érdeklődésének fókuszában a romantika művészete áll. Emellett egykori mestere Koloss István műveinek kutatása és előadása is központi szerepet tölt be pályáján.
2011-ben a Liszt bicentenárium alkalmából Liszt Ferenc összes orgonaművét és átiratát előadta egy 13 koncertből álló országos turné keretében.
A 2020- ban Felix Mendelssohn-Bartholdy összes jegyzékszámmal ellátott orgonaműveit adta elő, amelynek anyagából hangfelvételt is készített.
2020-ban Koloss István halálának 10. évfordulóján egy Kárpát medencei koncertsorozat keretében adta elő kamaraműveit illetve jelentősebb orgonaműveit. 2022-ben Cesar Franck évfordulója alkalmából előadta a nagy francia mester összes orgonaművét.
A koncert programja:
G. F. Handel: Sába királynőjének bevonulása
G. Frescobaldi: Partita sopra la foglia
J. Haydn: Darabok Zenélő óraszerkezetre
Koloss István: Partita No.2. – Változatok egy Tinódi dallamra
F. Schubert: Scherzo
J. cabanilles: corrente italiana
G. F. Handel: F-dúr Orgonaverseny (szóló orgona változat)
Allegro – Andante-Adagio-Allegro
* * *
A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti, szakrális fesztiválján szeptember második hétvégéjén kitárják kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodalmi, egyházművészeti és képzőművészeti programok előtt. A művészek és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén. Az idei programsorozat üzenete: a KÖZÖSSÉG.
* * *
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.