Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a SCANTUM #8 / AKNAY JÁNOS /ZALÁN TIBOR /DRESCH MIHÁLY című eseményhez

SCANTUM #8 / AKNAY JÁNOS /ZALÁN TIBOR /DRESCH MIHÁLY

Időpont: 2023. 12. 09. 15:00 - 2023. 12. 09. 17:00

Helyszín: ÚjMűhely Galéria és Kávézó

Esemény linkje

Mentés a naptárba
SANCTUM – szentély, ahol a művészet születik. Mit jelent vendégeinknek ez a központi fogalom? Az immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő beszélgetőest során ezúton is a művészet olyan megrendítő pillanatait keressük, ami révén közelebb kerülhetünk saját magunkhoz, és ha ez egyáltalán lehetséges, néhány pillanatra a világ megértéséhez is.
Juhász Anna irodalmár vendégei ezúttal:
👉 AKNAY János a Nemzet Művésze, Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész,
👉 ZALÁN Tibor József Attila-díjas költő, író, dramaturg, pedagógus
👉 DRESCH Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, érdemes és kiváló művész.
Az esemény látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött: alkotomuveszet@petofiugynokseg.hu

VENDÉGEINK:
🎨 AKNAY JÁNOS, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész. A szentendrei művészet egyik legmeghatározóbb alkotója, a posztgeometrikus alkotók egyik kiemelkedő egyénisége. Művészete szervesen kapcsolódik a 20. századi szentendrei festészet konstruktív, konstruktív-szürrealista áramlatához, illetve stilisztikai köréhez. 1970 óta él és dolgozik Szentendrén.
✍🏻 ZALÁN TIBOR, József Attila-díjas költő, író, dramaturg, pedagógus, a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója. Költészetére jellemző a hagyományos szövegegység felbontása, az irodalmi és képi elemek egybeszerkesztése. Versei szinte az összes nagyobb folyóiratban megjelentek és számos antológiában is szerepelnek. Drámaírói, dramaturgiai tevékenysége részeként a Békéscsabai Jókai Színház, illetve az Ibsen Stúdió színpadán is számos darabját láthattuk.
🎷DRESCH MIHÁLY, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, érdemes és kiváló művész. A mai magyar dzsessz kiemelkedő alakja, kiváló szaxofonos, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki. Tizenhét évesen kezdett el komolyabban muzsikálni, Johnny Griffin játékának hatására választotta hangszerének a szaxofont.