Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Ortodox templomok építéstörténete című eseményhez

Ortodox templomok építéstörténete

Időpont: 2023. 09. 09. 14:00 - 2023. 09. 09. 15:00

Helyszín: Belgrád Szerb Püspöki Székesegyház

Esemény linkje

Mentés a naptárba

A Belgrád Székesegyház és a szentendrei szerb ortodox templomok építéstörténete

Vukovits Koszta művészettörténész előadása
1690 után az első kőből és téglából épült ortodox templom a Belgrád székesegyház volt, majd a XVIII. század közepétől felépültek a ma is fennmaradt szentendrei templomok. A mai Belgrád Székesegyház a XVII. század végén emelt templom helyén 1756. és 1764. közöttépült Dionisije Novakovićpüspök idejében, míg az ikonosztázt a kor kiemelkedő ikonfestője, Vasilije Ostojić festette 1777. és 1781. között. A XVIII század folyamán a templombelső püspöki temetkezési helyként is szolgált, míg a templom kertjében számos kiemelkedő szentendrei szerb család síremléke is látható.
* * *
A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti, szakrális fesztiválján szeptember második hétvégéjén kitárják kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodalmi, egyházművészeti és képzőművészeti programok előtt. A művészek és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén. Az idei programsorozat üzenete: a KÖZÖSSÉG.
* * *
* * *
A hétvége programjai ingyenesek, karszalaggal látogathatók. A karszalagokat programhelyszíneinken lehet átvenni.
Karszalaggal a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása és a Mank Galéria kiállítása belépőjegy nélkül megtekinthető a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.