Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Ökofilmklub című eseményhez

Ökofilmklub

Időpont: 2023. 04. 27. 18:00 - 2023. 04. 27. 19:30

Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Inspiráció a fenntartható vízgazdálkodás felé
Auroville és az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai – díjnyertes dokumentumfilm – első nyilvános vetítés
Beszélgetés Nagy Boglárkával a Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola doktorjelöltjével.
Szakértőnk kutatási területe a közösségek szerepe a fenntarthatóság elérésében. Kutatása során számos évet töltött a Dél-Indiában található Auroville-ben, mely az UNESCO által támogatott jelenleg ismert legnagyobb ökoközösség, 3000 lakossal a világ 70 országából, és 50.000 környékbeli lakossal.
Az Aurovilleben az elmúlt 50 évben zajló fenntarthatósági kísérletek mintaként segíthetik a világ átalakulását. A program zárása lesz az Auroville vízgazdálkodásáról szóló film, amely 2022-ben megnyerte a nemzetközi klímaváltozást kezelő filmfesztivál első díját.
Komoly válságban vagyunk, és változásra van szükség a katasztrófa elkerülése érdekében. 2015-ben az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célt (SDG) és 169 célt állított össze egy olyan világ utópisztikus víziójaként, ahol az emberiség fenntarthatóan élhet. A fenntartható fejlesztési célokat 193 ország írta alá, és 2030-ig kívánják elérni, még több munka mellett! Az 1960-as évek után néhányan, akik először érzékelték a fenyegető környezeti válságokat, új típusú szándékos közösségeket kezdtek kialakítani, amelyek tevékenységükön keresztül a fenntarthatóság megteremtésére és újra definiálására összpontosítanak. Az egyik legsikeresebb és leghosszabb ideig fennálló szándékos közösséget Dél-
Indiában alapították 1968-ban – Auroville – „A város, amelyre a Földnek szüksége van”. Az Auroville-ben élők élő laboratóriumként igyekeznek ötvözni az ősi bölcsességet a modern technológiával, és olyan gyakorlatokat fejlesztenek ki, amelyek biztosítják Auroville rugalmasságát a sok kihívás ellenére. Ez a dokumentumfilm a jelenlegi válság egyik legsürgetőbb kérdésére összpontosít, hogyan lehet elérni az SDG6-ot, hogyan lehet elérni a vízbiztonságot mindenki számára. A film bemutatja a mai globális vízválság 8 univerzális aspektusát, és néhány Auroville-ben alkalmazott jó gyakorlatot, amelyek szintén hozzájárulnak az SDG6 céljaihoz.
Időpont: 2023. április 27. csütörtök 18 óra
Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, olvasóterem, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.
A belépés ingyenes!