Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Nyisd ki a szemed című eseményhez

Nyisd ki a szemed

Időpont: 2023. 10. 06. 17:30 - 2023. 10. 06. 19:30

Helyszín: P’Art Mozi

Esemény linkje

Mentés a naptárba
A NYISD KI A SZEMED vetítéssorozat keretében októberben a Szörnyeteg c. japán thrillert vetítjük. A film után beszélgetés várja az érdeklődőket, a házigazda Szarka Judit filmesztéta és Schramkó Péter magántanár.
🎫Jegyvásárlás ITT
A NYISD KI A SZEMED vetítéssorozatról:
A sorozatban olyan kortárs filmekkel ismerkedünk, amelyek a személy önismeretének és ebből adódó felelősségének kérdéseit vizsgálják a fanatizmus és gyűlöletcselekmények, a kulturális és vallási sokféleség társadalmi és spirituális problémáival való együttélés területén. Vagyis a mi kérdéseinket. Találkozásaink során kultúráink, történelmünk, a hit és vallás összefüggéseinek tükrében keressük a nyitott kérdéseket és a nyitott válaszokat. Eszközünk a derűs szellemi munka és kritikai gondolkodás. Célunk az öröm, amelyet a lélek szabadsága táplál.
SZÖRNYETEG
feliratos japán thriller, 126 perc, 2023 (16)
A nagy tó partján fekvő, békés japán kertvárosban nyugodt életet élnek az emberek – egy egyedülálló anya, aki szereti a fiát, egy tanárnő, aki törődik a diákjaival, és az ártatlan gyerekek. Amikor a kisfiú, Minato furcsán kezd viselkedni, az anyja érzi, hogy valami nincs rendben. Úgy sejti, hogy egy tanár lehet a felelős, ezért elmegy az iskolába, hogy kiderítse, mi történt. A történet az anya, a tanár és a gyerek szemszögéből is kibontakozik, és fokozatosan a felszínre kerül az igazság, amely a média figyelmét is felkelti. Egy viharos reggelen hirtelen eltűnnek a gyerekek…
A mély humanizmusáról, a családi kapcsolatok és az emberek közötti feltétel nélküli szeretet érzékeny ábrázolásáról ismert rendező a Szörnyeteggel visszatér az anyanyelvén forgatott filmekhez. Utolsó japán nyelvű filmje, a Bolti tolvajok (2018) nemzetközi sikere óta két nagyjátékfilmet készített: az angol és francia nyelvű Az igazságot (2019) és a koreai nyelvű Brokert (2022). A Szörnyeteg egyik főszereplője Sakura Andō, akivel a rendező már a Bolti tolvajokban is együttműködött.
A film a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte.
🎥Előzetes
https://www.youtube.com/watch?v=A3Hxy3DV5lc