Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a NYISD KI A SZEMED VETÍTÉSSOROZAT – R.M.N. című eseményhez

NYISD KI A SZEMED VETÍTÉSSOROZAT – R.M.N.

Időpont: 2023. 03. 28. 18:00 - 2023. 03. 28. 21:00

Helyszín: P’Art Mozi

Esemény linkje

Mentés a naptárba

A NYISD KI A SZEMED vetítéssorozat keretében márciusban az R.M.N. c. román drámát vetítjük. A film után beszélgetés várja az érdeklődőket, a házigazda Szarka Judit filmesztéta és Schramkó Péter magántanár.
🎫Jegyvásárlás
https://partmozi.hu/eloadas/144968

A NYISD KI A SZEMED vetítéssorozatról:
A sorozatban olyan kortárs filmekkel ismerkedünk, amelyek a személy önismeretének és ebből adódó felelősségének kérdéseit vizsgálják a fanatizmus és gyűlöletcselekmények, a kulturális és vallási sokféleség társadalmi és spirituális problémáival való együttélés területén. Vagyis a mi kérdéseinket. Találkozásaink során kultúráink, történelmünk, a hit és vallás összefüggéseinek tükrében keressük a nyitott kérdéseket és a nyitott válaszokat. Eszközünk a derűs szellemi munka és kritikai gondolkodás. Célunk az öröm, amelyet a lélek szabadsága táplál.

R.M.N
feliratos román filmdráma, 125 perc, 2022 (16)
Közeleg a karácsony. Matthias külföldről tér vissza a havasok között fekvő erdélyi szülőfalujába. A férfi aggódik fia, Rudi miatt, és minden vágya, hogy viszontláthassa egykori szerelmét, Csillát. A faluban valami megfoghatatlan nyugtalanság és irracionális rettegés honol. Amikor a péküzembe, ahol Csilla dolgozik, felvesznek két messziről érkezett alkalmazottat, felszínre törnek a korábban rejtett indulatok.
Az R.M.N.-t a román új hullám egyik legfontosabb képviselője, Cristian Mungiu írta és rendezte, aki gyakori vendég Cannes-ban: itt mutatták be az Arany Pálmát nyert 4 hónap, 3 hét, 2 nap, a Mesék az aranykorból, a legjobb forgatókönyv díját nyert Dombokon túl és a legjobb rendező díjával kitüntetett Érettségi című filmjeit is.
A román-magyar-német nyelvű alkotás a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, szereplői között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának magyar színészei is felbukkannak.
🎥Előzetes
https://youtu.be/7U4icTAzPhQ