Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Kiállítás és koncert a Cháj Galériában című eseményhez

Kiállítás és koncert a Cháj Galériában

Időpont: 2023. 09. 10. 17:00 - 2023. 09. 10. 18:30

Helyszín: Zsidóház Szentendre

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Fehér Dániel kiállítása, a Baltazár koncertje, Czóbel Béla szelleme.
Példátlan együttállásnak lehetünk szem- és fültanúi, ha szeptember 10-én ellátogatunk a szentendrei Cháj Galériába megtekinteni és meghallgatni, átélni és befogadni az élményt, amely biztosan hosszú ideig velünk marad.
A Fehér-kiállításnak, mely az Át a csorba tükrön címet viseli, ez ugyan már a finisszázsa, de mégis kivételesen jó alkalom ekkorra időzíteni a képek megtekintését, hogy erről a hazai festészetben példa nélkülinek mondható, s még közel sem lezárt életműről mégis valamilyen átfogó benyomást szerezhessünk. Zenével, az Európai Iskola utánérzésével, egy őszinte és kendőzetlen szempár fürkésző tekintetén keresztül.
Fehér Dániel
Fehér Dániel 1976-ban született, 1998 óta tagja az értelmi sérült színészekből álló Baltazár Színház társulatának. 20 évvel ezelőtt a társulat vezetője, Elek Dóra fedezte fel Fehér festői tehetségét, s segített a művész pályára állításában;
Fehér Dániel ettől fogva professzionális képzésben részesült, képességei kiteljesedhettek.
A pálya azóta töretlen, mondhatni csorba nélküli, melyet számos hazai és külföldi kiállítás sikere is fémjelez, melynek sorába mintegy szakaszhatárként illeszkedik bele ez a mostani szentendrei tárlat.
Baltazár-koncert
A Baltazár Színház tagjai a darabok születésekor gyakran papírra vetik gondolataikat, érzéseiket, hol prózában, hol versben. Ezekre a szövegekre alapozva született meg a Müller Péter Sziámi által vezetett Baltazár Dalműhely, ahol e sorok dalszövegekké lényegültek át. Ezután egy-egy élvonalbeli magyar zeneszerző-előadó vállalta azok megzenésítését, melyek a MÜPÁ-ban az Árad a szeretet címmel illetett nagykoncerten lettek előadva 2014-ben. Innen datálódik a Baltazár-koncert megalakulása, amelynek alkotó-előadói a Baltazár Színház színészei, valamint annak művészi holdudvara: Fehér Dániel, Erdős Balázs, Klabacsek Dániel és Medetz Attila; valamint Müller Péter Sziámi és Darvas Ferenc.
* * *
A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti, szakrális fesztiválján szeptember második hétvégéjén kitárják kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodalmi, egyházművészeti és képzőművészeti programok előtt. A művészek és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén. Az idei programsorozat üzenete: a KÖZÖSSÉG.
* * *
* * *
A hétvége programjai ingyenesek, karszalaggal látogathatók. A karszalagokat programhelyszíneinken lehet átvenni.
Karszalaggal a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása és a Mank Galéria kiállítása belépőjegy nélkül megtekinthető a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.