Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a JAZZ ESTEK SZENTENDRE | FESZTIVÁL 3. NAP című eseményhez

JAZZ ESTEK SZENTENDRE | FESZTIVÁL 3. NAP

Időpont: 2023. 06. 04. 18:30 - 2023. 06. 04. 21:00

Helyszín: Barcsay Múzeum

Esemény linkje

Mentés a naptárba

JAZZ ESTEK SZENTENDRE | FESZTIVÁL 3. NAP | Ektar Instrumental Quintet | Dresch Quartet

A Ferenczy Múzeumi Centrum bemutatja: Jazz Estek Szentendre 2023 Fesztivál a Barcsay udvarban (Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10.)

♪ 18:30 Ektar Instrumental Quintet Az Ektar Instrumental Quintet a világzene, a kamarazene és az improvizatív jazz metszéspontjában muzsikál immáron tizenkilencedik éve. Szőke Szabolcs a Hólyagcirkusz társulat, a Makám, a Tin-Tin és más nagyhatású zenekarok tagja vagy vezetője volt. Ezek eredményeit is beépíti az Ektar zenekarba, melynek nevével az „egyhúron pendülésre” utalnak, ugyanis az indiai szó jelentése pont ez: egy-húr. Szőke kompozícióit igen széleskörű inspirációk ihlették – balkáni-, közel- és távolkeleti kultúrák zenéi, Afrika, India, Európa népzenéi, de az Ektar zenéjében tetten érhetők a jazz, a régi-, és a kortárs zene hatásai is. Ez az eklektikusság megmutatkozik a hangszerelésben – az egzotikus hangszerek mellett a hagyományos jazz eszköztárát is használják – és az előadásban is: a szigorúan komponált darabok mellett nagyon hangsúlyosan jelen van náluk az improvizáció. Szőke Szabolcs – gadulka Váczi Dániel – szaxofon, glissotar Csókás Zsolt – gitár Benkő Róbert – nagybőgő Sárvári Kovács Zsolt – dob

♪ 20:00 Dresch Quartet Jelenlegi felállásában négy éve működik a Dresch Quartet, amelynek alapítója, a méltán elismert Dresch Mihály a 80-as évek óta a magyar zenei élet megkerülhetetlen alakjának számít. Munkásságát tavaly Kossuth-díjjal ismerték el. Zenekara következetesen és magabiztosan járja saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit a kvartett koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség érzésével gazdagodva tapasztalhat meg, különösen az egyes témák mindig friss összefűzése révén. Dresch az utóbbi években vonós kvartettjével, valamint Borbély Mihállyal közös zenekarával újabb sikereket ért el. Dresch Mihály – szaxofon, fuhun Lukács Miklós – cimbalom Gyányi Marcell – nagybőgő Csízi László – dob

* * * A Jazz Estek házigazdája: Magyar Bálint Magyar Bálintot sokan láthatták a Frank Sinatra szimfonikus swing est egyik főszereplőjeként tavasszal több városban is, vagy a Group’n Swing együttesben. A Zeneakadémia elvégzése után az énekes-színész ismertségét tévés szerződéseinek köszönheti, de hangjának sokoldalúságával az operától a rajzfilm-szinkronig mindent meg tud oldani, nagy népszerűségnek örvendtek a járvány alatti podcastjai is. Idén ő a Jazz Estek Szentendre házigazdája. A Jazz Estek Szentendre művészeti vezetője Zipernovszky Kornél.

* * * A jazzhétvégén, június 2–4. között, péntek, szombat, vasárnap a Jazz Estek Szentendre karszalaggal a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása ingyenesen látogatható!

* * *A fesztivál helyszíne a Barcsay Múzeum szabadtéri színpada, a Fő tértől nem messze eső Dumtsa Jenő utca 10 alatt. Szentendréről a budapesti Batthyány térre az utolsó HÉV minden nap 23:34-kor indul. A környéken több szabadtéri autóparkoló is van, de a parkolás a városban hétvégén is este nyolc óráig fizetős. Kerekesszékkel a Barcsay udvar akadálymentesen megközelíthető.

Napijegy: 3200 Ft, elővételben április 30-tól május 20-ig: 2900 Ft.
Jegyek online: www.jegymester.hu, személyesen a Ferenczy Múzeumban (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.) a szentendrei Tourinform Irodában (Dumtsa Jenő u. 22.) vásárolhatók.