Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a JAZZ ESTEK SZENTENDRE | FESZTIVÁL 1. NAP című eseményhez

JAZZ ESTEK SZENTENDRE | FESZTIVÁL 1. NAP

Időpont: 2023. 06. 02. 17:00 - 2023. 06. 02. 21:30

Helyszín: Barcsay Múzeum

Esemény linkje

Mentés a naptárba

JAZZ ESTEK SZENTENDRE | FESZTIVÁL 1. NAP | The Silent Call | Szabó Dániel Quintet

A Ferenczy Múzeumi Centrum bemutatja:
Jazz Estek Szentendre 2023
Fesztivál a Barcsay udvarban (Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10.)
♪ 17:00–17:20 A Szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékkoncertje
Hangszerbemutatóval egybekötött mini koncert a Vujicsics Tihamér Alapfokú Zeneiskola fafúvós tanszakának szaxofonista növendékeivel. Fellépők: Poják Zoltán Lőrinc, Gottlasz Kristóf, Bagi Walter, Huszti Keve és Galambos Csanád, Kocsis Ábris, Fáy Lukács, Bakó Noémi, Maróti Márton. Felkészítő tanár: Nagy Viktor.
A program ingyenesen látogatható.
♪ 17:20–18:10 Magyar népmesék szaxofonnal
Tóth Viktor előadása iskolásoknak
Mesterkurzusokon vagy éppen gyerekeknek mesélve-zenélve egyaránt érvényesül Tóth Viktor szaxofonos, zenekarvezető, nemzetközileg elismert szólista bűvereje, amint erről a szentendreiek legutóbb, két éve már meggyőződhettek, amikor triójával szerepelt a fesztiválon. Ezen, az iskolásoknak szóló, különleges mozielőadáson a hangszerbemutató-beszélgetés után Tóth Viktor az ismert magyar népmesék rajzfilmjeire improvizál, imitálja az állatok hangját, a zene szárnyán a történettel repíti hallgatóságát és mosolyt csal kicsik és nagyok arcára. Sikerrel mesélt-zenélt már gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt, Észtországtól, Erdélyen és tengerentúlon át több hazai filmfesztiválon.
A program ingyenesen látogatható.
♪ 19:00 Oláh Szabolcs: The Silent Call
A gitáros Oláh Szabolcs mélységeket mutató, egyedi világába visz lélekteli, mesés zenéjével. A többszörös díjnyertes zeneszerző legújabb, The Silent Call című szvitjét tartalmazó albuma év végén jelent meg. A darab megírásához a szerző tanulmányozta a klasszikus és modern vonósnégyeseket, beleértve a jazz zenében való megjelenést is. Az igényes szvit szimbolikus felépítését egy meditatív ösvény állomásai mutatják, melyet a szerző a nyugati szellemtudományból merített. Mindebből egy megragadó, lélekemelő, derűs programot alkotott. Oláh partnerei a hazai jazz-élet kiemelkedő muzsikusai, a közreműködő vonósnégyes pedig a Junior Príma díjas Accord Quartet. „A Silent Call számomra egy jól megkomponált szvit letisztult előadása. Kifogástalan professzionalizmus és melegszívűség jellemzi ezt a felvételt.” írta a darabról Howard Mandel, az Amerikai Jazzújságíró Szövetség elnöke.
Oláh Szabolcs – gitár
Cseke Gábor – zongora
Bögöthy Ádám – bőgő
Csízi László – dob
Mező Péter – hegedű
Veér Csongor – hegedű
Hargitai Bence – brácsa
Ölveti Mátyás – cselló
♪ 20:30 Szabó Dániel Quintet
A Szabó Dániel Quintet egy „középgenerációs” szupergroup, tagjai hazánkban és nemzetközi vizeken egyaránt magasan jegyzett zenészek. A kvintett progresszív, de a közönség számára is befogadható, stimuláló zenét játszik. Intenzív és örömteli interakció, komplex ritmusvilág, burjánzó dallamok és modern harmóniák jellemzik előadásukat. A zenei anyag egy része Los Angeles-ben alakult ki, ahol a zenekarvezető az elmúlt 8 évben élt és alkotott. A „hazai” pályán megvalósuló előadást különösen izgalmassá teszi a kompozíciók magyar kollégákkal történő interpretálása, akik a saját kultúrkörükből és erőteljes egyéniségükből táplálkozva új színeket tesznek hozzá a zenéhez. Szabó Dániel rendszeresen dolgozik olyan nevekkel, mint Peter Erskine, Chris Potter vagy Joe LaBarbera, és fiatal élvonalbeli amerikaiakkal. Legutóbbi albuma, a Visionary, a JAZZIZ című szaklap egyik listavezetője lett. Szabó adta elő tavaly a Chick Corea által a MÜPA számára komponált „Jazz Piano Concerto” zárótételét a posztumusz premieren, John Patitucci és Dave Weckl társaságában.
Szabó Dániel – zongora, kompozíciók
Ávéd János – szaxofon, fuvola
Bacsó Kristóf – szaxofon
Gyányi Marcell – nagybőgő
Csízi László – dob
* * *
A Jazz Estek házigazdája: Magyar Bálint
Magyar Bálintot sokan láthatták a Frank Sinatra szimfonikus swing est egyik főszereplőjeként tavasszal több városban is, vagy a Group’n Swing együttesben. A Zeneakadémia elvégzése után az énekes-színész ismertségét tévés szerződéseinek köszönheti, de hangjának sokoldalúságával az operától a rajzfilm-szinkronig mindent meg tud oldani, nagy népszerűségnek örvendtek a járvány alatti podcastjai is. Idén ő a Jazz Estek Szentendre házigazdája.
A Jazz Estek Szentendre művészeti vezetője Zipernovszky Kornél.
* * *
A jazzhétvégén, június 2–4. között, péntek, szombat, vasárnap a Jazz Estek Szentendre karszalaggal a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása ingyenesen látogatható!
* * *
A fesztivál helyszíne a Barcsay Múzeum szabadtéri színpada, a Fő tértől nem messze eső Dumtsa Jenő utca 10 alatt. Szentendréről a budapesti Batthyány térre az utolsó HÉV minden nap 23:34-kor indul. A környéken több szabadtéri autóparkoló is van, de a parkolás a városban hétvégén is este nyolc óráig fizetős. Kerekesszékkel a Barcsay udvar akadálymentesen megközelíthető.

Napijegy: 3200 Ft, elővételben április 30-tól május 20-ig: 2900 Ft.
Jegyek online: www.jegymester.hu, személyesen a Ferenczy Múzeumban (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.) a szentendrei Tourinform Irodában (Dumtsa Jenő u. 22.) vásárolhatók.