Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a HORA Tánctanítás című eseményhez

HORA Tánctanítás

Időpont: 2023. 09. 10. 16:00 - 2023. 09. 10. 16:30

Helyszín: Szántó Emlék- és Imaház

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Az izraeli néptánc a zsidó állam 1948-as alapítása előtti palesztinai zsidó úttörők által létrehozott, különböző népek táncainak elemeiből táplálkozó rikudéj ám (“a nép táncai”). Ez a “hóra” néven is ismert tánc abban különbözik más népek táncaitól, hogy koreográfiái igen rövid idő alatt jöttek létre, alkotóik név szerint ismertek, és sok egyéb nép és kultúra elemeiből merítve alkotnak színes egységet. A rikudéj ám az országot építő chálucok ideológiájának és értékrendjének kifejezése mellett felszabadító és élvezetes szabadidős tevékenységet is jelentett a 20. század derekán. Mára már ideológiától mentes, folyamatosan virágzó mozgalommá vált. Izrael nagyvárosainak utcáin, terein vagy klubhelyiségeiben ma is népszerű a hóra, öröm látni a többnyire izraeli slágerek zenéire táncoló tömegeket, akik körben, sorban vagy párban ropják a táncokat.
A táncokat Mosoni-Preisz Judit mutatja meg, aki korábban évekig vezette társaival a budapesti hóra táncházat, illetve oktatott hórát. A 35-40 perces kezdő tánctanítás ízelítőt nyújt a legismertebb izraeli néptáncokból. Bárki részt vehet, egyszerű, ismétlődő lépések és vidám zenék várhatóak!
* * *
A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti, szakrális fesztiválján szeptember második hétvégéjén kitárják kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodalmi, egyházművészeti és képzőművészeti programok előtt. A művészek és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén. Az idei programsorozat üzenete: a KÖZÖSSÉG.
* * *
* * *
A hétvége programjai ingyenesek, karszalaggal látogathatók. A karszalagokat programhelyszíneinken lehet átvenni.
Karszalaggal a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása és a Mank Galéria kiállítása belépőjegy nélkül megtekinthető a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
* * *
Fotó: Amos Gil