Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Hajdú D. András: Cataracta – Múlóban a sötétség | Megnyitó című eseményhez

Hajdú D. András: Cataracta – Múlóban a sötétség | Megnyitó

Időpont: 2023. 06. 16. 18:00 - 2023. 06. 16. 20:00

Helyszín: Vajda Múzeum

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Cataracta – Múlóban a sötétség
A kiállítás nyitva: 2023. június 17. – szeptember 10. között, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között.
Kurátor: Kopin Katalin művészettörténész
A vendégeket üdvözli: Kigyós Fruzsina, a Képzőművészeti Osztály vezetője
A kiállítást megnyitja: Vitray Tamás, ifj., a National Geographic Magyarország főszerkesztője
Közreműködik: Masát Tamás zenész
Hajdú D. András hosszú távú dokumentarista fotóesszéje a Kongói Demokratikus Köztársaságba vezet el minket. Ezt a széttagolt, járványokkal és humanitárius krízisekkel sújtott országot nem könnyű a maga teljességében jellemezni; a sűrű szövedéken, amit összetett múltja, kaotikus jelene és bizonytalan jövője alkot, nehéz átvilágítani, de Hajdú D. András egy személyes történetre és annak szétsugárzó hatókörére fókuszálva kísérletet tesz rá, hogy megmutassa ezt a távoli, idegen, ellentmondásos, de mégis lenyűgöző világot.
Történetének középpontjában Dr. Hardi Richárd magyar szemorvos és szerzetes áll: a kongói Kelet-Kasai tartomány fővárosában, Mbuji-Mayiban él és dolgozik huszonnyolc éve, innen indul missziós útjaira, a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik akár 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól.
Hajdú D. András fotósként és dokumentumfilmesként nyolc éve csatlakozott az orvosi misszióhoz, idáig összesen háromszor töltött hosszabb időszakot Kongóban, 2015 és 2022 között.
* * *
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
* * *
Hajdú D. András: Cataracta (részlet/detail), 2022