Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Golda János tárlatvezetése | Építészeti kiállítás című eseményhez

Golda János tárlatvezetése | Építészeti kiállítás

Időpont: 2022. 12. 11. 14:00 - 2022. 12. 11. 15:00

Helyszín:

Esemény linkje

Mentés a naptárba

Golda János építész tárlatvezetése az Építészeti tervpályázat kiállításon.
Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum felkérésére, az Építész Mester Egylet Mesteriskola felvételi tervpályázatára számos továbbgondolásra érdemes munka érkezett be. Az építészszakos hallgatók feladata volt a Castrum környékének újragondolása, a Paprikabíró utca és Dunakanyar körút menti buszparkolóba érkező nagy tömegű kiránduló számára a helyi komfort biztosítása és a városba jutásuk biztonságosabbá tételének építészeti- és környezetrendezési megoldása. A beérkezett tervekből nyílik a Képtárban kiállítás.
„A levegőben van, hogy sűrű vidék.
Hogy nem pusztán díszlet, de szereplő is lehet a táj.
Hogy ide gyakran járt a történelem.” (Szálinger Balázs)
…a helyszínen járva olyan táj képe rajzolódik ki, melynek nagy része szemmel nem látható, erővonalai és tömegvonzása mégis meghatározóak. Eltemetett történelem, mely épp csak kibukkan a föld alól. Figyelemfelhívás, hogy itt valami nincs a helyén. Kontextusvesztésre utal.
A város újraírja saját történetét.
Ha a rendezetlen mai állapotot, a nagyparkoló és az egykori katonai tábor határán álló raktárépület vonalait összevetjük a még feltáratlan Castrum tengelyeivel – az árkok ésfalak irányaival – 1,61 fok szögelfordulás adódik. A biztonságos belvárosba jutás mellett megoldandó a jelen és a múlt közötti szakadék áthidalása is…(részlet Tóth Emese felvételi pályázatából)
A kiállítás december 18-ig látogatható, szombaton és vasárnap 14.00-16.00 óra között.

* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu   címen bármikor visszavonhatja.

Belépés díjtalan!