Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a GEOMETRIA című eseményhez

GEOMETRIA

Időpont: 2023. 04. 21. 17:00 - 2023. 05. 14. 18:00

Helyszín: ÚjMűhely Galéria és Kávézó

Esemény linkje

Mentés a naptárba
𝐀́𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐬 𝟐𝟏-𝐞́𝐧, 𝐩𝐞́𝐧𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧 𝟏𝟕:𝟎𝟎 𝐨́𝐫𝐚𝐤𝐨𝐫 kerül sor a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fotóművészeti Tagozatával közösen szervezett legújabb kiállításunk megnyitójára a szentendrei Fő téri ÚjMűhely Galériában. A tárlat keretében a fotográfia képábrázolási lehetőségeivel arra kívánunk rámutatni, hogy a táj, a tér, a különböző eszközök és az emberi test miként bontható fel, illetve illeszthető össze geometriai formákká. A bemutatott alkotások – a sík- és a térmértan alapvetéseihez igazodva – a geometria szellemében ábrázolják a világunkat.
A geometria eredetileg a tér mennyiségi viszonyainak leírásaként a matematika térbeli törvényszerűségeiből és összefüggéseiből alakult ki. Már az ókori keleten is alkalmazták a földterületek mérésekor, számításakor. Az V. században a görög filozófia és tudomány egy teljesen új megközelítésben is elkezdte használni, amely tézis szerint a geometria által vizsgált dolgok egyenesekkel, görbékkel, felületekkel és testekkel kapcsolatos logikus következtetésekhez vezetnek. A művészetben ez a teória ugyanakkor csupán a 20. században hozta meg az áttörést. Az ekkor létrejövő új plasztikai nyelv teljes egészében szakított a reneszánsz óta uralkodó látványvilággal és megjelent a geometria központi fogalma, az illeszkedés. Új művészeti irányzatok alakultak ki: a kubizmus, a konstruktivizmus, a funkcionalizmus és az absztrakt, amelyek mind a végsőkig fokozták a szerkezetet, a tárgyakat, a környezetet és az emberi testet meghatározó geometriai szükségszerűségeket.
K̲I̲Á̲L̲L̲Í̲T̲Ó̲ ̲M̲Ű̲V̲É̲S̲Z̲E̲K̲:
Balla András, Balogh Gábor, Baloghné dr. Kovács Matild, Bognár Péter, Budavári Csaba, Chochol Etelka, Cserkúti György, Czimbal Gyula, Dobos Rhea, Dömötör Mihály, Fekete István, Gábor Béla, Gál András, Gedeon Péter, Hegyi Zsolt, Hupján Attila, Ilku János, Kaiser Ottó, Juhász László, Kanyó Ferenc, Kerekes Zsuzsa, Kozák Albert, Liszi Renáta, Máthé András, Méhész Balázs, Mike Tamás, Mucsy Szilvia, Nagy István, Papp Ákos, Radnótzi Zsuzsa, Ries Zoltán, Siklós Péter, Simon Csilla, Skuta Vilmos, Szánthó Tibor, Szél Ági, Szikszay Ágnes, Urbán Ádám, Vachter János, Vajda János, Zsila Sándor
A̲ ̲K̲I̲Á̲L̲L̲Í̲T̲Á̲S̲ ̲M̲E̲G̲T̲E̲K̲I̲N̲T̲H̲E̲T̲Ő̲:̲
2023.04.22 – 2023.05.14. között, a galéria nyitvatartási idejében, péntektől vasárnapig 13:00 és 18:00 óra között.