Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Évszakváltás – nyár után, ősz előtt kiállításmegnyitó című eseményhez

Évszakváltás – nyár után, ősz előtt kiállításmegnyitó

Időpont: 2023. 08. 26. 17:00 - 2023. 09. 26. 17:00

Helyszín: P’Art Mozi

Esemény linkje

Mentés a naptárba

Dr. Kiss Attila András: Évszakváltás – nyár után, ősz előtt kiállításmegnyitó

A Honvéd Kulturális Egyesület és a P’Art Mozi közös szervezésében nyílik kiállítás Dr. Kiss Attila András katonafestő munkáiból „Évszakváltás – nyár után, ősz előtt” címmel a P’Art Moziban.
A kiállításmegnyitó időpontja: 2023. augusztus 26. (szombat) 17:00
Helyszín: P’Art Mozi (Szentendre, Dunakorzó 25.)
A megjelenteket köszönti Gerai Dóra, a P’Art Mozi vezetője, a kiállítást megnyitja Kocsi László, művelődésszervező.
Műsort ad a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségi Zenekar kamarazenekara.
A kiállítás 2023. szeptember 26-ig megtekinthető.

Dr. Kiss Attila András katonafestő
1960-ban született Budapesten. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen honvéd-ösztöndíjasaként 1986-ban szerzett általános orvosi diplomát, majd később szülészet-nőgyógyászat szakorvosi képesítést. 1989 óta dolgozik a Honvéd Kórházban, jelenleg a Szülészet-nőgyógyászat Járóbeteg Szakrendelő vezetőjeként.
A festés elkezdéséhez gimnazista évei végén Csontváry Kosztka Tivadar képeinek felfedezése vezetett. Nagy kedvencei rajta kívül az osztrák Gustav Klimt és Egon Schiele, illetve erősen inspirálták a reneszánsz nagy festők.
Első kiállítása az emlékezetes taxis-blokád napján nyílt meg (1990 őszén). Azóta szerte az országban, valamint az ország határain túl is szerepel képeivel önálló, illetve csoportos kiállításokon. Tagja a Honvéd Kulturális Egyesületnek, a Magyar Írók és Művészek Társaságának, az Újpesti Művészek Egyesületének és a Bükkösi Gábor Stúdiónak. A Baranya megyei Görcsönyben már 20 éve kerül megrendezésre az általa életre hívott nyári művésztelep. Több külföldi képzőművészeti táborban megfordult. Képei találhatók Franciaországban, Svájcban, Lengyelországban, Romániában (Erdély…), valamint New Yorkban, gyűjtőknél.
2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján rendezett pályázaton különdíjat nyert, 2015-ben elnyerte a Boromisza Tibor díjat. A Magyar Honvédség Légierő képzőművészeti pályázatán 2019-ben festészet kategóriában 2. helyezést ért el. 2016 májusában felkérést kapott egy csoportos, nemzetközi kiállításon való részvételre New Yorkban, ahol megkapta a „kiállítás legjobb kollekciója” címet.
2011 óta évente, a balatonboglári Jazz és a Bor Fesztivál látogatói a hazai és nemzetközi jazz-élet kiválóságainak portréit láthatták tőle.
Számára a festészet elhivatottság. Szeret új technikákat kipróbálni, számára az alkotás játékos kísérletezés. Maga az alkotás öröme inspirálja. Jóleső örömmel tölti el a képek megtervezése, majd a gondolatok megjelenítése a vásznon- táblán, akvarell-, avagy akár csomagolópapíron. Felhasznál vakolatot, aranyfüstöt, kollázs-szerűen újságok szalagcímeit helyezi el a képeken. Dolgozik ceruzával, szénnel, akrillal, olajjal, és nem utolsósorban akvarellel.
A kiállítás címe: „ÉVSZAKVÁLTÁS – NYÁR UTÁN, ŐSZ ELŐTT” utal egyrészt a lassan végéhez közeledő nyárra, de az ember életútjának korszak- („évszak?”) váltására is.
A kiállítás napján 14:00 és 18:00 között a Magyar Honvédség toborzópontot működtet a P’Art Mozi előtt, ahol az érdeklődők megismerhetik a Magyar Honvédség tevékenységét.
A programok a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretein belül valósulnak meg.