Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Egy toll kalandja a Vinczemill papírok merítésében című eseményhez

Egy toll kalandja a Vinczemill papírok merítésében

Időpont: 2023. 07. 07. 18:00 - 2023. 07. 07. 21:00

Helyszín: Vinczemill Műhelygaléria

Esemény linkje

Mentés a naptárba
A Vinczemill Műhelygaléria tisztelettel meghívja:
Milorad Krstić: Egy toll kalandja a Vinczemill papírok merítésében című kiállítás megnyitójára.
A kiállítást megnyitja: Iglódi Csaba, vezetői tanácsadó, a Dreher-szimfónia regény szerzője
A megnyitó: 2023. július 7. péntek 18.00
Cím: 2000 Szentendre, Anna utca 16. Vinczemill Műhelygaléria
A tárlat augusztus végéig látogatható munkanapokon 8 és 17 óra között.
Milorad Krstic szentendrei kiállításának a főszereplője a kézzel merített papír lesz és bár korábban készültek együttműködésben nyomatok, ezúttal egy teljesen új anyagot prezentálunk, melyet a Vinczemill erre az alkalomra kikísérletezett kézműves papírja hívott életre.
A kiállítás anyaga, különleges eddig még nem látott eredeti művek és printek gyűjteménye lesz.
A művészt a Vinczemill különleges hangulatú műhelye inspirálta, melyet Vincze László papíripari mérnök 1985-ben alapított, és ahol 2000 éves kínai hagyományokon alapuló technológia szerint készülnek a valódi kézzel merített papírok.
A kiállítás ideje alatt egyedi nyomatokat lehet vásárolni A/3-as méretben, ami természetesen vincze- papírra készül.
„Milorad Krstić szabadon szörföl a művészeti referenciák között. Úgy sorakoztat fel jelentős művészeket és műalkotásokat, varrja át őket filmes, festészeti és építészeti utalásokkal, hogy elmosódnak a műfaji határok. Az eredmény egy univerzális művészi önarckép, egy eddig ismeretlen portrétípus, amely leginkább a művészeti manifesztumokkal rokonítható.” – jellemzi Kurdy Fehér János a festő és multimédia művész munkáit.
Milorad Krstić közép-európai művész, 1952-ben, Dornberkben (Szlovénia) született. 1974- ben jogi diplomát szerzett az Újvidéki Egyetemen. Párhuzamosan jogi karrierjével fest, rajzol, szobrokat készít. 1982-óta folyamatosan kiállít. 1989-ben jogi pályáját megszakítva Budapestre költözik és teljes mértékben a képzőművészet felé fordul. 1990-ben az első magángalériák között nyíló Roczkov Galériában mutatkozik be a budapesti közönségnek.
A vizuális művészetek számos területén alkot: rajz, festmény, grafika, szobrászat, film, animáció, fotó, képregény, látvány és díszlettervezés.
My Baby Left Me című rövidfilmjéért 1995-ben Ezüst Medvével tüntették ki a Berlinalén. Legutóbbi alkotása a 2018-ban megjelent animációs film, a Ruben Brandt, a gyűjtő több tucat nemzetközi filmfesztivál programjában szerepelt és számos díjat nyert.
Milorád egyik legismertebb alkotása az egész estés animációs film, a számos díjat bezsebelő Ruben Brandt, a gyűjtő melynek főszereplője nemcsak műkincseket rabol, de a nézők szívét is előszeretettel gyűjti be. A James Bond-filmek hangulatát megidéző akcióthriller hommage a filmművészet, az építészet, a dizájn és a képzőművészet ikonikus alkotói előtt. Az sem véletlen, hogy a “gyűjtő” neve két híres művész, Rubens és Rembrandt nevének összeolvadásából jött létre.