Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Dr. Gelencsér Gábor előadása: Az élet vendégei című eseményhez

Dr. Gelencsér Gábor előadása: Az élet vendégei

Időpont: 2023. 11. 30. 18:00 - 2023. 11. 30. 19:30

Helyszín: MűvészetMalom

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Dr. Gelencsér Gábor előadása:  – Balázs Béla Stúdió
A hatvanas évektől az ezredfordulóig a Balázs Béla Stúdió a magyar filmes intézményrendszer különleges műhelye. Az itt készült rövid- és egészestés játék- és dokumentumfilmek nemcsak önmagukban jelentős művek, hanem művészettörténeti szerepük is meghatározó. Egyrészt a pályakezdő alkotók korai etűdjei előkészítik későbbi fősodorbeli működésüket, másrészt a Stúdió viszonylagos szabadsága és függetlensége teret nyújt az experimentális törekvéseknek. Az előadás a BBS korszakait, legfontosabb irányzatait, alkotóit és műveit mutatja be.
Az egykori keleti blokk országainak „nemzeti mozijai” aligha ismeretlenek a világ filmkedvelői számára. A hidegháború idején kialakult kulturális megosztottság és konfliktusok ellenére Lengyelország, Magyarország, a volt Szovjetunió, Csehszlovákia és Jugoszlávia számos filmkészítője az 1950-es évektől az 1980-as évekig nemzetközi elismerésben részesült. Itthon és külföldön egyaránt kevésbé ismertek és ritkán láthatók a háború utáni Kelet-Európában a nagy állami játékfilmstúdiókon kívül zajló filmkészítés produktumai. A kiállítás bemutatja a háború utáni időszakban itthon létező filmkészítés és korai videós gyakorlat sokféleségét, és azon művészek és amatőrök, valamint profik munkáit, akik a korlátozások ellenére független és kísérleti alkotásokat készítettek mind önállóan, mind pedig kisebb, államilag finanszírozott amatőr filmklubok, fesztiválok és stúdiók támogatásával.
Bódy Gábor, Elek Judit, Enyedi Ildikó, Erdély Miklós, Fliegauf Benedek, Forgács Péter, Gazdag Gyula, Grunwalsky Ferenc, Hajas Tibor, Huszárik Zoltán, Iványi Marcell, Jancsó Miklós, Jeles András, Kardos Sándor, Kovásznai György, Magyar Dezső, Maurer Dóra, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Szabó István, Szemző Tibor, Szentjóby Tamás, Tarr Béla, Tímár Péter, Tóth János
A kiállítás 2023.10.26-tól 2024.01.21-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogatható.
Kurátor: KIGYÓS Fruzsina, PROSEK Zoltán
Belépőjeggyel látogatható.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.