Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Barcsay Jenő: A formák ritmusa | Megnyitó című eseményhez

Barcsay Jenő: A formák ritmusa | Megnyitó

Időpont: 2023. 06. 24. 20:00 - 2023. 06. 24. 23:00

Helyszín: Kmetty Múzeum

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Barcsay Jenő: A formák ritmusa
A megnyitó időpontja: 2023. június 24. szombat 20:00
Köszöntőt mond: Prosek Zoltán igazgató, Ferenczy Múzeumi Centrum
Megnyitja: Hajdú László festőművész
Zenei közreműködő: Ágoston Béla QRtet
Kurátor: Iberhalt Zsuzsa művészettörténész
A kiállítás 2023. június 25. – 2024. május 26-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.
Barcsay Jenő a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének iskolateremtő életműve szervesen kötődik Szentendre városához. A klasszikus hagyományok és a modern művészeti törekvések mentén folyamatos festészeti kísérletezések határozták meg művészi látásmódjának alakulását. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett. A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. Festészeti grafikai és murális alkotásai mellett, tanári munkásságával is maradandót alkotott.
Barcsay Jenő szinte képről képre kísérletezett a tér és a forma viszonyával, az arányok és a kép struktúrájával. A látvány precíz, aprólékos tanulmányozásával művészi témájának fókuszába egyre inkább Szentendre városképének igéző részletei kerültek. Olajképein a kontúrok által felépített konstrukciót felváltotta a színfoltokból és mértani formákból való képszerkesztés. A kiállításon végigbarangolhatunk a ritmikus szerkesztőelv, a drámai színhasználat és az egyre határozottabb absztrakció szintézisére törekvő életművön.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.