Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Az év műtárgya a Szerb Egyházi Múzeumban című eseményhez

Az év műtárgya a Szerb Egyházi Múzeumban

Időpont: 2023. 09. 09. 16:00 - 2023. 09. 09. 17:00

Helyszín: Szerb Egyházi Múzeum

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Az év műtárgya a Szerb Egyházi Múzeumban
Keresztre feszített Krisztus Újszövetségi jelenetekkel
Zsivkovics Mihály budai ikonfestő alkotása – 1803.
Zsivkovics Mihály (1776-1824) a bécsi Képzőművészeti akadémián tanult festészetet. Művei a későbarokk és a klasszicizmus stílusjegyeit egyaránt tükrözik. Budán volt műhelye és portré festészettel is foglalkozott. A szentendrei Blagovestenszka ikonosztázát 1802 és 1803-ban festette. A Keresztre feszített Krisztust ábrázoló táblaképet 1803-ban készítette, szintén szentendrei megrendelésre. A kép közepén, díszes festett keretben, mint „kép a képben”, a keresztre feszített Krisztust látjuk a térdelő Mária Magdolna alakjával. Két oldalt, Krisztus születésének és megkeresztelésének, valamint feltámadásának és mennybemenetelének jeleneteit láthatjuk önálló kompozíciókként megfestve.
Zsivkovics alkotása a szentendrei Huzsvik-Stefanović család hagyatékából került a Szerb Egyházi Múzeumba.
Az év műtárgya a Szerb Egyházi Múzeum kertjében kerül bemutatásra rövid vetítés és előadás kíséretében, majd a rendezvény résztvevőinek lehetősége nyílik a műtárgy megtekintésére a Múzeum kiállítótermében.
* * *
A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti, szakrális fesztiválján szeptember második hétvégéjén kitárják kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodalmi, egyházművészeti és képzőművészeti programok előtt. A művészek és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén. Az idei programsorozat üzenete: a KÖZÖSSÉG.
* * *
* * *
A hétvége programjai ingyenesek, karszalaggal látogathatók. A karszalagokat programhelyszíneinken lehet átvenni.
Karszalaggal a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása és a Mank Galéria kiállítása belépőjegy nélkül megtekinthető a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.