Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a A múzeum ereje | Konferencia című eseményhez

A múzeum ereje | Konferencia

Időpont: 2023. 03. 31. 10:00 - 2023. 04. 01. 15:30

Helyszín: Ferenczy Múzeum

Esemény linkje

Mentés a naptárba
Miközben a múzeumok az egyre bizonytalanabb időkben próbálnak irányt mutatni, feltehetjük a kérdést, vajon a múzeumok képesek-e valóban demokratikus, befogadó és polifonikus terekké válni a múltról és a jövőről folytatott kritikus beszélgetések számára. Azt is megkérdőjelezhetjük, hogy a múzeumok képesek-e valaha is teljes mértékben integrálódni a közösségekbe, és a látás- életmód radikális változásainak társkatalizátoraiként működni. Vajon képesek lesznek-e a múzeumok egy emberközpontú, természeti környezettel harmonikus, intézményeként működni?
A konferencia célja, hogy bemutassa a legújabb gondolatokat, intézkedéseket és kezdeményezéseket, amelyek szerényen vagy radikálisan eltérnek a hagyományos múzeumi elképzeléstől, és újragondolják a jövő múzeumát. Szeretnénk bemutatni a múzeumvilág legújabb fejleményeit, legyen szó a COVID-19 járványra adott reakciókról, a már egy ideje készülő koncepcionális kezdeményezésekről vagy a jelenben zajló és fejlődő kézzelfogható projektekről, amelyek informálhatják, befolyásolhatják és meghatározhatják a jövő múzeumát. Különösen fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk az elmúlt évek során levont tanulságokat, valamint az ezek leküzdésének módjait és eszközeit. Ugyanakkor szeretnénk teret teremteni a kritikus reflexióknak is, amelyek segíthetnek a múzeumok jövőjének alakításában.
A múzeum ereje című konferencia három lehetséges irányzatot kíván megvizsgálni. Az első az intézmény szerepével és jövőképével kapcsolatos. A második a technológiával és az online térrel kíván foglalkozni, mivel a múzeumok a relevancia új módozatába igyekeznek átlépni. Kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan érhető el a fizikai és az online közötti lehetséges egyensúly. Továbbá ez a hozzáférés demokratizálódására is vonatkozik, és arra, hogy a múzeum hogyan válhat nyilvános térré, legyen az fizikai, virtuális vagy mindkettő, amely a hangok sokszínűségét befogadja. A harmadik témakör a kreativitásról szól, és arról, hogy a múzeumok miként tudnak megfelelni az aktuális kihívásoknak. Úgy véljük, hogy ez a három témakör elválaszthatatlanul összefonódik, és mindegyik hatással van a másikra is.
Jegyár: 3 000 Ft/ fő. Elővételben a jegymester.hu-n.
ICOM tagsággal a belépés ingyenes, azonban kérjük jelezzétek részvételi szándékotokat az alábbi elérhetőségeken: regisztracio@muzeumicentrum.hu. Kérjük, hogy csak visszaigazolt regisztráció után érkezzetek a helyszínre.
* * *
A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.