Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a A művésztelep alapítóinak falképei című eseményhez

A művésztelep alapítóinak falképei

Időpont: 2023. 09. 09. 15:00 - 2023. 09. 09. 16:00

Helyszín: Keresztelő Szent János-plébániatemplom

Esemény linkje

Mentés a naptárba
A művésztelep alapítóinak falképei a várdombi plébániatemplomban
Bodonyi Emőke művészettörténész előadása csellómuzsikával
A szentendrei művésztelep nyolc alapítója közül négyen – Bánáti Sverák József, Heintz Henrik, Onódi Béla, Pándy Lajos – arra vállalkoztak, hogy művészi falképekkel díszítsék a várdombi Keresztelő Szent János plébániatemplom szentélyét. Az 1932–1938 között készült falképek nagyobbik része Jézus életének fontosabb állomásait követi születésétől kezdődően mennybemeneteléig. A legtöbb jelenet hátterében Szentendre egy-egy jellegzetes városképi részlete tűnik fel. Bár minden egyes kompozíció magán viseli alkotója stílusát, már a kortársak is dicsérték a falképek egységes hatását. A művészettörténeti előadás során megismerkedhetünk a falképek megszületésének történetével, és arra is választ kaphatunk, hogyan függenek össze a képek témái Szentendre bizonyos helyszíneivel.
Csellista: Simkó-Várnagy Mihály
* * *
A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti, szakrális fesztiválján szeptember második hétvégéjén kitárják kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodalmi, egyházművészeti és képzőművészeti programok előtt. A művészek és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén. Az idei programsorozat üzenete: a KÖZÖSSÉG.
* * *
* * *
A hétvége programjai ingyenesek, karszalaggal látogathatók. A karszalagokat programhelyszíneinken lehet átvenni.
Karszalaggal a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása és a Mank Galéria kiállítása belépőjegy nélkül megtekinthető a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.