Ugrás a tartalomhoz

Két meglepetés díj az idei Nemzetközi Kadarka Borversenyen

„A kadarka nem az a bor, amiből a borászok, borászatok meg tudnak élni, a kadarkához elhivatottság, elkötelezettség kell” – mondta a 25. kiskőrösi versenyt üdvözlő beszédében Frittmann János borász. A Szentendrei Kadarka Kör elkötelezettségét nem csak a hagyományápolás motiválja, hanem az a hit is, hogy az ország „idegenforgalmi kirakata” ennél a hungarikumnál különlegesebbet nemigen kínálhatna látogatóinak.

Hungarikum? Az idei kadarka nagydíjat a horvát Tonkovic család tulajdonában lévő, Szerbiában működő, csupa magyarral dolgozó bácsszőlősi borászat, a M.R. Vinogradi kapta. A zsűri már tavaly is aranyéremmel jutalmazta kadarkájukat. Ráadásul ők meg is élnek a tiszta kadarka-ültetvényükből.

Nekünk az a meggyőződésünk, hogy ez a kényes fajta siller-borként termelhető a legbiztonságosabban. Álmunk pedig az, hogy egyszer majd ez lesz az üdvözlő ital a szentendrei vendéglőkben. Ezért minden évben arra kérjük a zsűrit, hogy a mi körünk különdíját a legjobb sillernek adja. Az idei győztes egy eleddig teljesen ismeretlen „borász”, Maráz Annabella lett. Az idézőjel jogos, hiszen ő még csupán iskolás: a kiskőrösi evangélikus iskola végzős tanulója. Ráadásul „dolgozata” vizsga-bor. Ha valaki úgy vélné, hogy ez csak egy különdíjra alkalmas bor lehet, hát téved. Ez a siller a pontozás alapján is az aranyérmes tételek között szerepel. A versenybe nevezett másik bora is – egy fehér kadarka – ezüst minősítést kapott. Győztesünk maga kérte, hogy tanárát, Filus Jánost el ne feledjük megemlíteni

Maráz Annabella és tanára nemrégiben vendége volt Körünknek. A győztes siller és a fehér kadarka nálunk is nagy siker volt. Élvezettel kóstoltuk a kőrösi vincellér-képző borait is. Annál kevésbé örültünk annak a hírnek, hogy a borászati technikusokat nevelő intézménybe kevés a jelentkező.

 

Szentendrei Kadarka Kör

További cikkeink a témában