Ugrás a tartalomhoz

Hírösszefoglaló – május 14.

  • A Pásztor Zoltán, a Pásztor Révhajó Kft. tulajdonosa megkereste Fülöp Zsolt szentendrei és Molnár Zsolt szigetmonostori polgármestert a kerékpáros komp létesítésének tervével. A Fair Hydro Kft.-vel és a Vonalterv Kft.-vel közösen készített terv szerint hat kerékpárszállító kishajó összekapcsolhatná a Szentendrei-sziget kerékpárútjait a szentendrei és gödi oldal kerékpárútjaival, megteremthetővé válna az EuroVelo 6 kerékpárút Szentendre és a sziget közötti folytonossága is. A 12 fő és 12 kerékpár szállítására alkalmas kishajók taxiként rendelve közlekedhetnének a Dunán kereszt- és hosszirányban egyaránt. Egy kishajó tervezése, legyártása a becslések szerint 120-150 millió forint. Több helyen – Szentendre, Szigetmonostor, Leányfalu – most is alkalmas a kikötőhely a rámpás kishajó fogadására. Egy ilyen kikötő kialakításának költsége kb. 12 millió forint. Szentendre és Szigetmonostor település önkormányzatának vezetői egyetértettek abban, hogy ez egy ígéretes és kívánatos projekt, melynek mielőbbi megvalósítása érdekében levélben fordultak a miniszterelnökhöz, az innovációs és technológiai miniszterhez, valamint az aktív Magyarországért felelős kormánybiztoshoz.
  • Gyakran érkezik bejelentés az önkormányzathoz az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft.) Dózsa György utcai tűzvizsgáló laboratóriuma tevékenységét kísérő füst miatt, legutóbb április 22-én. Az önkormányzat kérésére az ÉMI tájékoztatta a hivatalt, hogy az áprilisi tűzvizsgálat során keletkező sötét füst a vonatkozó szabvány által előírt, 15 Pa-os túlnyomás miatt végbemenő tökéletlen égés eredménye volt. A vizsgálati minta éghető anyagokat nem tartalmazott, a füst a felhasznált gázolaj égésterméke volt. Az ÉMI szentendrei tűzvédelmi vizsgáló laboratóriuma jelenleg hazánkban az egyetlen, mely nagyobb méretű, épületszerkezetek vizsgálatára használatos kemencékkel és szabadtéri homlokzatvizsgáló berendezéssel rendelkezik, és tevékenységük az emberek védelmét és biztonságát szolgálja azáltal, hogy igazolja vagy cáfolja a különböző építési termékek felhasználhatóságát.
  • #kultidéző a Kulturális Központ szervezésében: május 15-én, pénteken 19 órától Citera Jazzklub Live. Az online esemény első részében az eddigi Jazzklubok néhány darabjába lehet belehallgatni, melyeken a házigazda, Dömény Krisztián zenél, a 2. részben kérdezni is lehet, a kérdéseket – a citerával, a jazzklubbal vagy Dömény Krisztiánnal kapcsolatban – az online alkalom facebook eseményénél kommentben lehet feltenni, melyekre Krisztián válaszol.

 

További cikkeink a témában